Uit het leven van een pensionado

Oppassen

Overal kom ik ze tegen, grootouders met hun kleinkinderen. Ze staan aan het schoolplein, ze lopen in de bieb of ze nemen de kids mee de supermarkt in. Ook  zitten ze met hun kleinkinderen in de wachtkamer bij de huisarts.

Vaak spreek ik met bekenden, die oppassen op hun kleinkinderen. Hoe fijn het is, dat ze hun kinderen kunnen bijstaan. Hoe mooi het is dat je een band opbouwt met je nageslacht. Maar tegenwoordig hoor ik ook regelmatig hun geklaag aan.

  •  Ze moeten vroeg opstaan om ergens in Verweggistan op tijd te komen. Of ze reizen een avond ervoor naar de (klein)kinderen toe en blijven slapen om ’s morgens gewekt te worden door springende kinderen.
  •  Ze hebben te weinig tijd om hun eigen sociale contacten te onderhouden…ik ben zo druk met oppassen!
  • Ze zijn te moe om nog iets anders te ondernemen, kinderen slopen je immers.
  • Het is niet altijd gezellig, er bestaan namelijk geen voorbeeldige kinderen.
  • Ze staan hun ene kind bij, maar moeten dan ook op het kroost van het andere kind passen.
  • De kinderen doen vaker dan gewenst een beroep op hun ouders, ook al is er een afspraak van een vaste dag per week. Ze worden ook wel eens gebeld om te helpen bij het naar bed brengen.
  • De kinderen hebben geen tijd meer om bij ons op bezoek te komen, als we gaan oppassen, dan zien we de kleinkinderen tenminste nog eens.
  • De weekendjes weg, dat gun ik de kinderen heus wel, maar om elke keer weer te moeten oppassen…
  • De kleinkinderen worden groter, vriendjes en vriendinnetjes worden belangrijker dan oma en opa.

Als die bekenden stoppen met hun geklaag, lach ik vriendelijk. Ik weet zeker, dat dat oppassen niets voor mij is.

Vooral die ene zin, die een oma tegen mij uitsprak, zei mij genoeg.

“Ach, ik wil eigenlijk gewoon “oma” kunnen zijn!”

Johanna van den Berg