Facebook pagina

Deventerextra
Deventerextra.nl is een uitgave van Mediaburo Schoppema en Artzet Media en heeft als doelstelling het dagelijks nieuws uit Deventer te brengen in de vorm van een online krant.

Lezingen Roofkunst

DEVENTER – Bij de grote expositie over Roofkunst in de Bergkerk organiseert het Etty Hillesum Centrum een serie lezingen. Nadat Rudi Ekkart de totstandkoming van de tentoonstelling belichtte, en Evelien Campfens inging op roofkunst door de eeuwen heen, komen twee andere aspecten aan bod.

25 juni Annemarie Marck: Nazi roofkunst

Annemarie Marck is adjunct-secretaris en onderzoeker bij de Restitutiecommissie die kunstclaims uit de nazitijd onderzoekt. Zij vertelt in deze lezing over nazi-roofkunst en de wijze waarop we daarmee na de Tweede Wereldoorlog zijn omgegaan. Ze geeft uitleg over de oprichting en werkwijze van de Restitutiecommissie en zal enkele daar behandelde cases bespreken. Op advies van de commissie gaat een werk dat nu in de Bergkerk hangt (Portret van een officier door J.F.A. Tischbein) naar erven in Australië.

9 juli Artur Brand: De zoektocht van erven naar geroofde kunst

Artur Brand, geboren en getogen in Deventer, ontdekte dat handelaren, vervalsers, maffia en terroristen geld verdienen met roofkunst. Hij raakte betrokken bij zaken die wereldwijd het nieuws haalden zoals het Evangelie van Judas (een document uit rond 350) en Hitlers paarden (de beelden die op de Nieuwe Rijkskanselarij stonden). De totale waarde van mede door Brand opgeloste zaken wordt geschat op meer dan 100 miljoen euro. Hij zal praten over enkele van zijn zoektochten naar geroofde kunst, zoals het Meissen-servies dat in paleis Het Loo staat. De lezingen vinden plaats op zondag, 12-13 uur in het Etty Hillesum Centrum

Toegang € 7,50. Reserveren: administratie@ettyhillesumcentrum.nl.

YouTube kanaal Deventerextra

Vacatures in Deventer

Uitgaan in Deventer