Deventerextra
Deventerextra.nl is een uitgave van Mediaburo Schoppema en Artzet Media en heeft als doelstelling het dagelijks nieuws uit Deventer te brengen in de vorm van een online krant.

Het vlier: spannend lesprogramma rondom roofkunst

DEVENTER – Op 20 juni zijn leerlingen van het Vlier te gast bij de tentoonstelling Roofkunst. De HAVO/VWO studenten nemen als enigen in Nederland deel aan een uniek programma, Kunstroof, dat is ontwikkeld door de organisatie van Roofkunst samen met Esther Vermeulen, geschiedenisdocente bij het Vlier.

Het vak Kunstroof bestaat uit een aantal colleges, met lezingen van onder andere Arthur Brand, de beroemde Deventer kunstdetective, en Annemarie Marck van de Restitutiecommissie, die zich bezighoudt met de teruggave van roofkunst. Ook Eva Kleeman van de Ter Borch Stichting, de tentoonstellingsorganisatie achter Roofkunst, hield een lezing.

Het boek bij de expositie levert het benodigde studeer- en leeswerk. Maar er is ook ruimte ingebouwd voor film. Zo zijn de leerlingen op uitnodiging van Anton van Amersfoort als VIPs uitgenodigd om de bijzondere film Woman in Gold te komen bekijken in Filmhuis de Keizer. Typerend voor het Vlier is dat dit vak met een debat zal worden afgesloten. De leerlingen bestuderen een fictieve claim en gaan dan met elkaar in debat of het kunstwerk waar het om gaat, nu wèl of niet terug zou moeten naar de eigenaar. Een bijzonder multidisciplinair keuzevak dus, waar kunst, geschiedenis, ethiek en rechten elkaar kruisen. Op dinsdag 20 juni bezoeken de leerlingen onder leiding van de docent, Esther Vermeulen, de tentoonstelling, waarbij ze vragen en opdrachten moeten invullen.