Facebook pagina

Deventerextra
Deventerextra.nl is een uitgave van Mediaburo Schoppema en Artzet Media en heeft als doelstelling het dagelijks nieuws uit Deventer te brengen in de vorm van een online krant.

Column: Bikkels

Ik heb ondertussen twee duels bezocht van het WEURO2017 toernooi in Deventer. Twee poule duels in het Europees Kampioenschap voetbal voor dames. Erg mooi om de sfeer mee te maken die er dan in het stadion hangt. Aan de ene kant geen verwachtingspatroon van de onafhankelijke Nederlander, veelal Deventenaar., aan de andere kant het redelijke fanatisme en verwachtingspatroon van de aanhangers van de landen die er tegenover elkaar uitkomen. Het was gemoedelijk, ook toen de doorgang bij de tourniquets niet soepel verliep.

Toeschouwers wachtten geduldig en namen uiteindelijk plaats op de tribune toen het duel al was gestart. Ook geen gemopper bij de standjes waar eten en drinken verkrijgbaar waren. Duidelijk bizar hoge prijzen, maar men werd er vriendelijk geholpen en dat vergoed schijnbaar een hoop. De UEFA heeft alles gepacht en Go Ahead Eagles ontvangt een mooie som voor het gebruik van alle faciliteiten. De vrijwilligers van de Supporters Vereniging runnen de catering in het stadion en ze maken veel uren. Het stadion is eerder geopend en door de vakantie zijn er natuurlijk minder mensen inzetbaar als normaal.

Vijf duels in 12 dagen op de agenda, dat is een enorme opgave voor het uitgedunde vrijwilligerslegioen in Deventer. Bedenk wel dat bij ons deze organisatie uniek is, bijna iedere club in Nederland besteed de catering immers uit. Toch weer respect voor die enthousiaste en gedreven vrijwilligers; dat ze dit met hart en ziel voor hun cluppie doen is al groots maar zeker nu, terwijl er twee vreemde landen spelen, is het nog grootser. Alles met als doel inkomsten te genereren waar uiteindelijk Kowet weer mee gebaat is, alles voor het grote doel zeg maar.

De UEFA, organisator van het toernooi, lijkt aan alles te hebben gedacht. Zo zijn in het stadion alle reclameborden afgeplakt en wordt er alleen bier van de sponsor geschonken. Er staat een reservedoel aan de zijkant, en extra belijning is gezet voor de warming up van spelers achter de grensrechter. Ik ben zelf lichtelijk perfectionistisch en geniet stiekem van al die details; van stands tot aan tijdschema’s, verplichte teksten voor omroeper Rob tot aan de controles bij de ingangen.

Het voetbal zelf is af en toe tenenkrommend, maar ook dat kent weer zijn charme. Als ik eerlijk ben geniet ik er ook wel weer van. Vrouwen zijn echte bikkels, klagen niet snel bij een overtreding; geen overdreven door-rol theater en gillende spelers en ook een waterzak komt nauwelijks in het geheel voor. Gewoon incasseren en doorgaan. Ook als de scheidsrecht(st)er een fout maakt, en dat gebeurde dikwijls, ook dan gaat het spel door en blijven de dames respectvol. Een medespeler krijgt niet direct de volle lading wanneer een ‘geniale pass’ niet wordt begrepen, samen wordt er schaapachtig om gelachen en het duel gaat weer voort.

Nauwelijks echte overtredingen, nauwelijks gele kaarten ook en een videoreferee is absoluut niet benodigd. Er wordt hier dan ook het ultieme bewijs geleverd dat wij mannen eigenlijk gewoon verwende watjes zijn en op dat vlak nog veel kunnen leren van de dames. Laten we daar deze vakantie maar even bij gaan stil staan… Tot over vier weken, dan is Kowet al weer onderweg in de competitie. Fijne vakantie iedereen!

YouTube kanaal Deventerextra

Vacatures in Deventer

Uitgaan in Deventer