Column: Alle ballen op Beltrame

Blessures volgden elkaar sneller op dan een griepvirus, ik begreep het niet en vroeg het mijn fysiotherapeut. Hij had een lang verhaal waarmee je eigenlijk alle kanten op kunt, beetje ongrijpbaar. Maar hamstringklachten, zoveel, dat is dan weer geen toeval, vulde hij aan. Overbelasting was het eerste waar hij aan refereerde, maar trok dit net zo snel weer terug. Want hij kende de details niet, maar als het vaker voorkomt bij verschillende personen, dat kan geen toeval zijn. Ik wil niemand beschuldigen hoor, maar maak me wel zorgen. Ik wil net als trainer Vlemmings een vast team zien, automatismen zien die ingeslepen zijn, vertrouwen dat gaat groeien. Dit leek er namelijk al wel op de voorbije weken. Thuis tegen Almere een fiks deel van de wedstrijd en dit ook in Oss. Niet dat het allemaal zo goed was, dat het al voldoende is voor de bovenste plekken.

Wel is duidelijk dat het systeem van Vlemmings ondertussen wat meer smoel krijgt, dat de jongens het iets beter gaan begrijpen, hun taken leren kennen. En dan natuurlijk Beltrame, geboren in de Italiaanse Piëmontese Voor-Alpen, in de stad Biella om precies te zijn. Het pittoreske Biella in Noord Italië staat met name bekend om haar goed geconserveerd middeleeuws centrum. Stefano brak door bij het plaatselijk Novara Calcio toen de club promoveerde naar de serie A. Het kleine stadje met beroemde medegeborenen als de rallyrijder Pierro Liatti, Europees- en Wereldkampioen rallyrijden. En wat te denken van Alberto Gilardino, 57-voudig international, speelde bij onder meer Parma, AC Milan en Fiorentina. Maar wat graag zou Stefano in zijn voetsporen willen treden, dus hij zei Ja tegen het aanbod van ‘de oude dame’ en tekende al vroeg bij Juventus.

En daar was zijn debuut, eind januari 2013. Het stond 1-1 tegen Genoa en enkele minuten na zijn invalsbeurt scoorde Stefano bijna de winnende. Bijna een jongensboek, bijna. Want via uitleenbeurten in de serie B, bij onder meer Modena en Bari, dook hij vorige jaar pardoes op in Den Bosch. In Deventer was dat niet onopgemerkt voorbijgegaan en zo haalde men het talent binnen deze zomer. Stefano start dit seizoen aan mogelijk zijn laatste kans om zich te bewijzen, bij een club die eigenlijk in diezelfde positie verkeerd. Nog niet topfit was hij de afgelopen tijd, maar zijn klasse was wel zichtbaar. Gluiperig loerend op bewegingen voorin, Hendriks voer er wel bij. Enkele keren ook weer een terugval, zoals eerder deze week weer. Mijn adem stokte een beetje, zonder Beltrame naar Doetinchem? Beltrame moet mogelijk afhaken met wederom een hamstringblessure. Waar ligt dat dan aan vraag ik mezelf af. Een vraag die ontstaat uit frustratie, dat geef ik ruiterlijk toe.

Misschien overtraind de Italiaan zichzelf in de drang zich te bewijzen.
De Italiaan friemelt in een wedstrijd wat aan zijn kapsel en zucht eens als een bal niet op hem wordt gespeeld, de honger naar het speeltuig is vertederend. Eenmaal aan de bal, de aanname perfect, in een beweging voorbij aan de tegenstander. Het lichaam in balans, zonder ook maar naar die knikker te hoeven kijken. Zijn blikveld gericht naar voren, de gretige Hendriks zoekende en dankbaar zien hoe die er weer eentje binnen prikt.
‘Alle ballen op Beltrame!‘, wil ik uitschreeuwen, maar… eerst maar weer eens fit worden.